Република България

Българска Асоциация на Малките и Средни Предприятия

 • Министерство на икономиката и индустрията обяви инструменти в помощ на българските експортно ориентирани фирми

  Министерство на икономиката и индустрията обяви инструменти в помощ на българските експортно ориентирани фирми

  Всяка компания вече може да заяви онлайн консултация с Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). Експерт на институцията ще обсъди индивидуалните нужди на фирмите и ще предложи продукти, които да подпомогнат растежа и излизането им на нови пазари. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов на откриването на събитие, част от инициативата "Корпоративна среща с бизнеса" на дружеството.

  По думите на Стоянов БАЕЗ разработва интерактивен модул, чрез който записването на подобни консултации ще става изцяло онлайн. Целта на инструмента е да улеснява и подкрепя бизнеса в процеса на позиционирането му на чужди пазари.

  "С Българската агенция за експортно застраховане сме в постоянен контакт, за да създаваме повече възможности за българските компании да излизат и да се позиционират на нови пазари", заяви министър Стоянов. Той допълни, че е много важно компаниите да имат пряк и непосредствен контакт с експертите на БАЕЗ и да получават подкрепа във всяка стъпка по планиране и реализиране на проектите им на чужди пазари.

  "В най-кратки срокове стартираме и нова услуга в подкрепа на българския експорт – издаване на гаранции по изпълнение на договори с бенефициенти от Европейския съюз за компании, които реализират износ на стоки или услуги от България", каза още икономическият министър. Целта е да се намали финансовият натиск върху българските компании, които работят на чужди пазари, и да се повиши конкурентоспособността им.

  Източник: МИИ