Република България

Българска Асоциация на Малките и Средни Предприятия

 • България е трета по брой стартиращи компании сред страните от Югоизточна Европа

  България е трета по брой стартиращи компании сред страните от Югоизточна Европа

  България е трета по брой стартиращи компании сред страните от Югоизточна Европа и втората най-атрактивна дестинация за офиси на чуждестранни стартъпи. Това сочат данните от годишния доклад на холандската агенция за анализ на рисковия капитал Dealroom "Startups & Venture Capital in South Eastern Europe 2022", представен на събитие на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA). 

  Според проучването България е трета по брой стартиращи компании след Румъния и Гърция и е абсолютен лидер по брой фондове за рискови инвестиции – общо 18, както и е един от водещите инвестиционни хъбове за региона, тъй като местните фондове насочват ресурс за растеж не само към местни компании, но и към обещаващи стартъпи в Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватия и др.

  В анализа намират място имената на редица столични компании на български основатели, както и имената на чуждестранни компании, избрали София за следваща офис локация. Сред тях са първият български еднорог Payhawk, Gtmhub, Dronamics, Spark, Nexo, Hyperscience, The Recursive, Software Group, Alcatraz AI, Nuvei, Paysafe, Hopper и още много, отбелязват от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (Invest Sofia).

  Докладът отбелязва също, че VC инвестициите в стартиращи компании в единадесетте държави вече надхвърлят 1,3 млрд. щатски долара. Това е абсолютен рекорд за всички времена и повече от предходните три години взети заедно. Конкретно за България, рисковият капитал, насочен към родни компании, достига 251 млн. щатски долара за последните 18 месеца, което е повече от всеки друг предходен период от 2012 г. насам.

  Източник: Invest Sofia; Dreamstime